Lilli herätti sunnuntaiaamuna hieman ennen kahdeksaa. Ajattelin mennä jatkamaan unia, mutta pyykkikone kaipasi täytettä. Niinpä käynnistin sukka-automaatin, joka juoksee käskystä makkariin etsimään likaisia sukkia ja tuo ne keittiön lattialle laitetun pyyhkeen päälle yksitellen. Pesukoneeseen tämä vaalea apulainen ei niitä sukkia vielä osaa laittaa. Mutta kovin kätevä on pieni sukka-apuri. Sukkaepisodin jälkeen emäntää ei enää väsyttänytkään, ja jäljestykselle löytyi sopiva kolo. TicTacin emännälle kiitos patistuksesta ja seurasta jäljelle!

Lillin kanssa on treenattu nyt harvakseltaan vain keppien ilmaisua alkusyksystä kokonaan ilman jälkiä. Alun perin kepit jäivät treenaamatta, kun en osannut päättää, minkä ilmaisun opettaisin. PK-ryhmän jälkitreenit olivat hyviä itse jäljestyksen opettamiseen, mutta keppien tai esineruudun opetukseen ei siellä ohjeita annettu. Ne piti opettaa itsenäisesti, enkä oikein osannut - esineruutua ehkä mutta keppejä en. Jätin jossain vaiheessa jäljelle esineitä, jotka Lilli nosti helpommin - mutta ei niitä keppejä. Tämä on taas se hetki, kun pitää antaa itselleen anteeksi ja muistaa, että koira on ensimmäinen ja kaikki koiraharrastaminen on uutta. Lilli on koekappale, jonka kanssa tehdään kaikki ensin niin kuin ei pitäisi, ja pohditaan sitten, miten ehkä olisi kannattanut tehdä. Seuraava koira onkin sitten varmasti täydellinen! Todennäköisesti sen kanssa mennään vaan eri suuntaan metsään. Ja koirat ovat aina erilaisia. Mikä toimii toiselle, ei toimi yleensä toiselle. Mutta keppejä kannattaa laittaa jäljelle ennen kuin koira on jo kolme ja jäljestänytkin parisen vuotta. 

JÄLKI

Maasto

  • heinikkoa
  • ojan ylitys
  • polun ylitys
  • (polulla mm. emännän "harhajälki", joka on tuoreempi kuin itse jälki)
  • risukkoa, josta koira joutuu puskemaan läpi
  • metsämaastoa (jossa todennäköisesti risteillyt suunnistaja)

Häiriöt

  • etäällä haukkuvat koirat
  • emännän tuoksuinen tuore harhajälki polulla
  • jälkimaastossa risteilleen suunnistajasedän mahdolliset jäljet
  • suorassa kulmassa polkua pitkin lähestyvä setä, joka siis kulkee polulla, ja sanoo kohdalle päästyämme "Ai tältäkö se jäljestys nyt sitten näyttää?!" 

Lillillä käynnistyy työmoodi, kun se jäljestää. Se ei reagoi mihinkään häiriöihin, eikä sillä ole minkäänlaista tarvetta haukkua tai vahtia. Se ei edes vilkaissut sivusta lähestyvää puhuvaa setää, eikä edes nuuhkaissut mun harhajälkiä, vaan jatkoi vaan polun yli ja risukon läpi tasaista jälkityötä nenä maassa. Hinku jäljelle oli alussa valtava, kun ei ole tehty jälkeä vähään aikaan. Vauhtia oli hieman enemmän kuin yleensä, joten alussa jarruttelin pariin otteeseen liinasta. 

Tein erikseen keppitreeniä varten lyhyen jäljen, jolla kolme keppiä. Koira piti pysäyttää jokaiselle kepille, eikä ensimmäistä meinannut millään malttaa etsiä käskystäkään, vaan himoitsi jäljelle. Muut nousivat käskystä. Palkkana jokaisesta kepistä pallon heittelyä, joka nostaa kyllä kierrokset korkeuksiin. Sana "jälki" nollaa kierrokset ja vie nenän maahan, koira jatkaa jäljestystä normaalisti. 

Jäljestys sujuu erinomaisesti. Jatkossa vaihtelevampaa maastoa, kalliota jne. ja pidempiä jälkiä. Keppitreeniä! 

Tuuli oli muistaakseni sivusta. Lilli jäljesti jäljen päällä, ei sivussa. Ensimmäinen kulma tarkasti, toisella jäi pyörimään ja haistelemaan, ja pysähtyi sitten katsomaan minua. Kun sanoin "jälki", jatkoi aivan oikeaan suuntaan, eli tiesi koko ajan ilmeisesti, mihin varsinainen jälki jatkuu. Luulen, että suunnistaja oli pyörinyt tässä kohtaa. Ainakin oli etsinyt kaivoa, joka näkyy kartassa. Lakimiehenkadulla liikkuvien kannattaa muistaa, että hiekkatien varressa on ollut kaivo! Muistan tien varressa olleen joskus peltisen katosrakennelman, jota ei enää näy. Todennäköisesti kaivo on siinä - eikä sinne kannata yksin lenkkeillessä pudota! Olkaahan varovaisia! Ja ne mustat gordoninsetterit olivat taas liikkeellä vanhan naisen kanssa, joista on varoituslappujakin metsässä, kun eivät ole naisella hallinnassa. Siellä ne taas juoksivat koirien luo ja muut pyydystivät niitä kiinni ja kuljettivat mammalle. Onneksi eivät pelmahtaneet meidän koiriemme kimppuun kesken jäljen! 

Treeniseuralle suuri kiitos! Otetaan uudestaan pidemmällä ajalla ja pidemmillä jäljillä!

Autolle kävellessä alkoi sataa lunta! Ensilumi on täällä.