Tavoitteena positiivinen agilitypäivitys blogiin.  Tässä ensimmäinen itse piirtämäni ja skannaamani rata: 

Lähdin treenaamaan kentälle yksin, kun muut tytöt olivat jo juhannuksen vietossa ja testoroniryhmällä oli oma vuoro myöhemmin tänään. Treenikaveria ei saatu. Ensimmäistä kertaa jouduin pohtimaan treenattavaa rataa yksin. Radan hahmotti yllättäen paremmin, kun sitä oli netistä itse valinnut. Piirsin muutaman helpon ratakuvion Sannan blogista taas kaapaten (Kiitos Sanna!) paperille. Takataskussa oli siis muutama vaihtoehto senkin takia, että raskaita esteitä ei yksin siirrellä. Nyt lenkitin koirankin ennen kentälle menoa. Ihanan rentouttavaa sen keväisen töistä suoraan kentälle rientämisen sijaan. Paikalla oltiin tosin vasta tasalta ja noin vartin käytin esteiden siirtelyyn. Puomia tai keppejä en pystynyt siirtämään, eivätkä ne olleet tarvittavassa linjassa rinnakkain, joten jouduin muuntelemaan rataa aika paljon (Sannan 15.8.2008 käyttämä rata).  Jos tytöt haluavat, voimme hyvin tehdä tätä samaa rataa (siis sitä Sannan rataa) uudelleen, sillä oli kyllä tosi hubaa. 

Lilli jaksoi odottaa ihan hiljaa autossa radan rakentamisen ajan. Oli ihan intsinä kun pääsi kentälle. Kävi vetämässä itsekseen sellaiset esteet, joita ei ole treenattu pitkään aikaan, eli pituuden ja pussin. Kaipaakohan Lilli vaihtelua? Onneksi muistin tällä kertaa plokata keinulle menon aidansiivekkeellä, ettei vetele taas keinulle yksinään. Palkkasin aluksi vain namilla, Lilillä oli ok vauhti, keskittyi hyvin rataan eikä minuun, vaikka se palkkanamilevy (kuivattua naudanlihaa) oli mulla kädessä. Vau! Käytin paljon myös palkkakippoa, jonka paikka on merkitty piirrokseen erikseen. Heti kun pallon otti esille, alkoi säheltää. Tavallisen tennarin kanssa vielä liikkui, mutta kun sai piippaavaan pallon (onneksi vasta ihan lopussa), tuijotti vaan sitä palloa ja juoksi kylki edellä vanerista pussiestettä päin. Ei katsonut siis yhtään eteensä. Onkohan piippaavan pallon aikakausi nyt ohi? Muista koirista jne. sillä saa huomion tosi näpsäkästi, ja se on oikestaan ainoa asia, jolla Lillin huomion saa, jos se on lukittunut riistajäljelle. Ehkä mun pitää hankkia se treeniliivi, johon saa namit ja palkat piiloon, niin ettei niitä tarvii pitää kädessä, ja sitten siihen liiviin voi kätsysti ommella jonkin piippaavan jutun... Tai sitten alan kulkea aina pilli kaulassa, ja opetan pillin äänelle jonkin superkivan palkkajutun - heh. Jotain tarvitaan, mutta piippaavan pallon kanssa menee nyt niin sanotusti yli ja kuppi nurin. Sillä saa kyllä täyden huomion, mutta tässä lajissa se huomio pitäs olla muualla, radassa. Väline joka ensin sai koiran keskittymään hommiin, vie nyt huomiota pois niistä hommista. Ja palkkanami ei enää automaattisesti tee koirasta "kädessä kulkevaa", joka sopii tokoon, mutta agiin ei. Agissa pitää irrota. Sitäkin harjoiteltiin vähän tänään. 

Rata

Rataa tehtiin pienissä paloissa useilla toistoilla. Ensin tehtiin ihan vaan sellaista, että Lilli jää aloitukseen 1 esteen taa (tarpeeksi kauas, tilaa ottaa vauhtia hyppyyn), liikkeelle käskystä (olen aika lähellä keppejä, lähetyksen jälkeen kuljen kepeille), ohjaan kepeille ja toisesta välistä ulos. Siinä jo palkkaus ja pysäytys. Koetin vähän siirtää jo kepeilletulo kulmaa, niin että harjoiteltiin vain sitä kepeille tuloa ja toisesta välistä ulos + palkka. Keppien takaa ei vielä onnistu, sillä Lilli suuntasi suoraan palkkakädelle, mutta keppien kanssa samaan lijaan jättämällä (eli tavallaan suoraan keppirivistön eteen) jo onnistui. Välillä taas 1 esteen takaa asti. Kaksi kertaa tehtiin kaikki kepit, ja nyt kun käskyn kepit liikerata oli selvästi auennut koiralle, kiersi se automaattisesti seuraavan kepin vasemmalta, siitä aina palkka. Mulla on ollut ideana, että voisin tukea Lillin liikkumista kepeillä rytmittämällä kepit-kepit-kepit, mutta ihan toinen asia onkin se, pysyiskö mulla rytmit kunnossa...

Seuraavana oli eteen irtoamista kahden hyppyesteen yli (3&4), palkka kupista esteen 4 takaa. Kivasti meni, useita toistoja. Vasta jälkeenpäin katsoessa huomaan, etten harjoitellut takaaleikkausta ollenkaan. Seuraavaksi vaan olin (TELEPORTTI) koiran vasemmalla puolella valmiina, kun aloitimme uutta pätkää. Muistaakseni tein sellaistakin pätkää, että aita ja putkeen (4&5). Seuraavaksi koiran lähetys suunnilleen siitä kohtaa, missä palkkakippo ennen oli, palkkakippo odottamassa kutosesteen takana (kääntää koiran oikeaan suuntaan nenä kohti puomia, eli putki + este 6. Enpä osaa yhtään sanoa minkä liikkeen tein , mutta lähetin koiran putkelle sen rinnalta oikealla kädellä, ehdin juosta ulostuloaukon puominpuolelle ennen kuin koira tulee ulos, ohjaus vasemmalla kädellä hyppyesteelle, käännyn taakse ja sivulle liikkuen (valssi?), niin että olen valmiina ohjaamaan koiran puomille. Vitsi mää olen niin ylpeä, että mää osaan tämmösen ohjausliikkeen. Voi elämä. Ihanaa! Seuraavaksi tehtiin sama puomille asti, ja koska olin niin fiiliksissä, tehtiin monta kertaa vaikka osattiinkin. Otin namikipon pois kutosesteen takaa, ja Lilli jäi hämillään etsimään sitä, puomilta kielto, neito meni sitten etsimään namikipon sivusta ja oli ihan ymmällään kun se oli tyhjä... Otin pelkkää puomia pari kertaa. Palkkasin kontaktille. Mulla pitää olla namia kädessä, ja mun pitää näyttää kädellä maahan, jotta koira osaa tehdä sen kumarrusliikkeen... Joo-o, tosi hyvin osataan nää kontaktit. Olen opettanut koiran yhdistämään ihan vääriin juttuihin. Mutta sitä erehdystä en enää sentää tee, että laittaisin namikipon maahan, sillä Lillis osaa kyllä tosi hyvin pysähtyä namikipolle... Luulen, että teen virheen siinäkin, kun saan Lillin käsiohjauksella siihen "konta"asentoon, eli kumartamaan, niin saan sen jäämään siihen vain sanomalla "odota", eli paikallaolokäskyn... Yes! Ja palkka kädestä. Namikippo siirtyykin nyt kasiesteen taakse. Putki, mun valtavan hieno ohjauskuvio (= oikea käsi putkeen, vasen käsi aidalle, oikea käsi puomille) pysäytys (kröhöm) puomin kontaktille (ja taas mä oon siinä koiran vierellä naama samaan suuntaan kuin koiralla, Lilli on myös oppinut himmailemaan ja odottamaan mua puomilla, että ehdin sen tueksi kun se on tulossa kontaktille...lupasinko etten valita...), vapautussanana yllättäen Yessin sijasta "eteen" ja sinne se menee esteen yli kupille. Lilli tietää ja muistaa missä se kuppi on. En tiedä pitäiskö palkka olla siellä salaa... Tämän jälkeenhän se treenissä irtoaa sinne esteen taa vaan siksi, että odottaa siellä olevan palkkaa, eikä ns. yksinään ilman motivaattoria. Haitanneeko tuo. 

10 min tauko varjossa. Tauon aikana rakenna vihreän aitapyörityskuvion valmiiksi, ja Lillis odottaa käskyn alla tyytyväisenä varjossa makoillen. Ihanaa! Lilliä oikeesti laulattaa agilitykentällä vain silloin, kun kaveri suorittaa rataa. Kaikkein pahin juttu on, kun tullaan kentälle, eikä Lilli ole päässyt tekemään mitään ja kaveri pääsee kentälle. Silloin laulattaa niin kovin. Ja emäntää ärsyttää niin kovin. Se on ehdottomasti kiellettyä. Tänään ei laulettu yhtään. Emäntä on niin tyytyväinen. Täytyy koettaa keksiä keino karsia kavereiden suorituksille laulamista, sillä MUN koira ei saa laulaa kentän laidalla, vaikka joidenkin muiden koirat niin saavat tehdäkin. 

Jatkettiin aita ja pussi (9&10). Tein pari virhettä: 1 pallopalkka 2 en etene koiran mukana. Mun täytyy oikeasti harjoitella paljon sitä, mitä teen kun rata loppuu. Oikeastaan pitäisi rakentaa sellainen rata, joka loppuu aina toiseksi viimeiselle esteelle, niin että mun on pakko ohjata ja juosta loppuun asti. Radan vaikein osuus oli siis yllättäen kaksi viimeistä estettä. Pussiestettä pitäisi ilmeisesti harjoitella erikseen. Onneksi tajusin jossain vaiheessa jättää Lillin odottamaan 9-esteen taa, ja ohjasin suurieleisesti pussiin. Siten meni, paitsi kerran Lilli jäi tuijottamaan palloa (joka jostain tuntemattomasta syystä oli sillä kertaa mun kädessä eikä taskussa) ja juoksi mua katsoen kylki edellä päin vanerista pussiestettä. Ei traumoja, sinne meni vaan taas, parhaiten kun heitin pallon sen edeltä sinne pussiin. Pallon käytön ideana oli, että palkka lentää pussiesteen eteen ja Lillis irtoaa vielä pussiesteeltäkin. Lukaisin Sannan ohjeen uudelleen, ja siellä sanotaan, että koiralle pitää puhella ilmaista missä on, silloin kun koira on pussissa. No en ilmaissut. Pussia pitää vielä harjoitella, vaikka niin paljon sitä tehtiinkin. Ja pallo vie huomion, niin että vaikka ohjaus oli kunnossa (juoksin koiran kanssa, suurieleinen käsiohjaus pussiin), saattoi koira silti kiertää sen esteen. Ehkä se halusi nähdä kun mä heitän palloa... Mikäs palkaksi pussiin? Kaveri palkan kera odottamaan? Pussiesten oli niin erilainen, että hetsaamallakin Lilli saattoi jäädä siiihen suuaukolle epäröimään, että siis-niin-kun-tänne-ookko-ihan-varma? Tehtiin paljon aita+pussi-toistoja. Lopuksi riehuttiin piippaavalla pallolla. 

Pikku lepotauon jälkeen tehtiin vielä neliöpyörittelyä kolmella aidalla, eli välistävetoja koko kierros kumpaankin suuntaan (palkkaus nakeilla kädestä keskellä joikaisen jälkeen - tässä kohtaa vasta muistin, että mulla on pilkottuja nakkejakin mukana), sekä väliin työntöjä samoin sarjat myötäpäivään ja vastapäivään, palkaten aina keskellä. 

Parhaimmat fiilikset ja edistynyt olo jäi nyt ohjauskuviosta esteillä 5&6(+7) sekä kepeistä. Harjoittelua tarvitsevat erityisesti kontaktit ja pussi. Takaaleikkausta vois kokeilla, jos samantyyppisellä radalla joskus vielä treenaa. Hirmu hyvät fiilikset jäi. Lilli halusi vielä varjoon makamaan ennen lähtöä. En tiedä, elättelikö se toiveita, että varjossa tauolla makaamalla saattaisi päästä vielä kerran radalle, vai oliko sekin ihan loppu niin kuin minäkin. Meinasin pyörtyä kun nousin ylös. Auton ulkomittarissa lukema 23. Muistin muuten ravistella putketkin ennen treeniä kyiden varalta. Tähystelin myös pussiin ja katsomon alle, jossa Lilli makoili tauolla varjossa. Kyitä on tällä seudulla tänä kesänä todella paljon. Päivystävälle eläinlääkärin vastaanotolle tuodaan normaali kesäviikonloppuina noin 5 kyynpuremapotilasta. Tänä vuonna yhtenä viikonloppuna potilaita oli 50 ja sidetarpeetkin loppuivat kesken... 

 

Aurinkoista, mutta kyytöntä jussia,

toivottelevat eräät jotka harjoittelivat tänään ahkerasti pussia.